Kasa fiskalna kiedy 2017

Razem z prawem do celu roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na sprawę osób fizycznych nieprowadzących działalności finansowej oraz rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był przymuszony do ewidencjonowania sprzedaży na kasach rejestrujących. Jak zmieniły się te przepisy? Czy kasa fiskalna w pozycjach gastronomicznych jest konieczna?

Od roku 2015 powyższe przepisy przestały mieć wykorzystanie do głów bawiących się prowadzeniem małych barów, domów z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W istota obowiązujących przepisów prosta tego nie podaje się również wobec podmiotów świadczących usługi połączone z utrzymaniem w stacjonarnych placówkach gastronomicznych. Chodzi tutaj więcej o te, które dają swoje usługi sezonowo. Podobna rzecz istnieje w wypadku podmiotów biorących się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych odbiorców. W ruchu ze koleją przepisów w 2015 roku, na doba dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do stosowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W tej sytuacji nie ma miejsca wielkość lokalu, lub jest więc ogromna restauracja, lub i mały bar, czy pracuje sezonowo czy wszystek rok. Miejsca nie jest i wysokość osiąganego wpływu. Na wycieczce należy pamiętać fakt, że ustawodawca pomyślał o stanie na wprowadzenie takich walut w sferze gastronomicznej. Dlatego też kasę wpisującą w klubie gastronomicznym potrzeba było wprowadzić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do tego dnia kasa musiała być już zafiskalizowana, zaprogramowana, skłonna do lektury, a także zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna oraz być zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z nowymi stawkami VAT dla produktów z bogatych kategorii.  Był to zwykły powód do wykorzystania z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W przypadku oferowania usług gastronomicznych, jeśli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w prywatnej rola 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do usunięcia z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, a nie w grudniu właśnie w listopadzie, to kasę fiskalną musiał wprowadzić do 1 lutego 2015 roku. Na wycieczkę zasługuje również fakt obowiązku wprowadzania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Otóż w ostatnich lokalach kasę rejestrującą należy wpisać w procesie 2 miesięcy wynosząc od końca miesiąca, w którym została stworzona pierwsza usługa gastronomiczna.